Przepis na prostą szarlotkę
Szybka i prosta szarlotka – jak ją zrobić?
Do przygotowania szarlotki będziecie potrzebować:
Kruche ciasto na spód:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej Sobic Home
- 1 jajko
- 200g masła lub margaryny
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
Masa jabłkowa:
- 8 jabłek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
Kruszonka:
- 70g masła lub margaryny
- ⅓ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Przepis na szarlotkę krok po kroku:
- Przygotowanie spodu:
Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną Sobic Home. Dodajemy cukier i jajko, a na końcu pokrojone masło lub margarynę. Całość zagniatamy w celu uzyskania jednolitego ciasta. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy tak, aby przykryło całą powierzchnię foremki. Odstawiamy na 15 min do lodówki. - Przygotowanie musu jabłkowego:
W celu przygotowania musu myjemy i obieramy jabłka, a następnie usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy do nich cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cynamon. Dokładnie mieszamy i przekładamy na wcześniej przygotowane ciasto. - Przygotowanie kruszonki:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy cukier i cynamon, a na końcu margarynę lub masło. Rozcieramy palcami masę i posypujemy nią mus jabłkowy. - Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
- Tak przygotowane ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Gotowe!
Szarlotka na sodzie – szybki jabłecznik dla początkujących fanów słodkości!
Przepis na szarlotkę jeszcze nigdy nie był tak prosty, a to wszystko dzięki sodzie oczyszczonej Sobic Home. Wasz szybki jabłecznik będzie smakował jeszcze lepiej na ciepło z dodatkiem ulubionych lodów!
Jeżeli smakowała Wam szarlotka z naszego przepisu to na pewno pokochacie również puszyste i kruche gofry na bazie sody.